Popcorn uzyskuje poprzez podgrzewanie ziaren kukurydzy w specjalnych maszynach – urządzeniach do produkcji popcornu.
Historia tego przysmaku liczy ponad sto lat. Pierwszymi ludźmi, którzy zrobili popcorn, byli Indianie Ameryki Północnej. Odkryli rodzaj kukurydzy, której ziarna mogą „eksplodować” w ogniu. Indianie nie tylko jedli popcorn, ale także używali go jako dekoracji. Ponadto popcorn miał znaczenie religijne.
Urządzenia do popcornu to rodzaj urządzenia termicznego do robienia popcornu. Składa się z metalowej obudowy, przeźroczystych ścianek ze szkła hartowanego lub termoplexu, plastikowej kopuły, metalowego bojlera, termostatu, elementów grzejnych (elementów grzejnych) oraz mieszadła, które zapobiega przypalaniu ugotowanych płatków kukurydzianych. Zakres temperatur pracy dla takich urządzeń wynosi od 200 do 240°C. Źródłem zasilania może być prąd lub gaz ziemny. Najbardziej mobilne są urządzenia z gazem w butlach. Mogą pracować w każdych „warunkach terenowych” – na imprezach plenerowych, w parku, w przejściu podziemnym, na ruchliwym skrzyżowaniu, na plaży czy w zoo.