Popularność przekąsek w lokalach gastronomicznych może wprawiać w osłupienie dietetyków i lekarzy. Ci ubolewają nad tym, że zwykle przysmaki, którymi zajadają się dorośli i dzieci nie należą do najzdrowszych, mają sporo kalorii i niewiele wartości odżywczych. Trudno więc nie postawić sobie pytania o to, co sprawia, że świadomi tego wszystkiego wcale nie jesteśmy zainteresowani rezygnacją z ich jedzenia. Okazuje się, że odpowiedź nie musi być trudna.
Więcej niż niezwykły smak
Sięgając po nachosy – idealną przekąskę serwowaną w pizzerii, barze i w pubie zwykle nie zakładamy, że podniesiemy w ten sposób zawartość witamin oraz mikro- i makroelementów w naszych organizmach. Nie przeszkadza nam to jednak w zachwycaniu się ich intensywnym smakiem. Nachosy są często nie tylko solone, ale i dodatkowo przyprawiane. Podaje się je też z szeroką gamą sosów, które zachwycają orientalnym posmakiem. Plusem tej przekąski jest jednak również uniwersalność. Nie ma przesady w twierdzeniu, że pasuje do wszystkiego i może stanowić dodatek do dziesiątek dań.